20 Ağustos 2009 Perşembe

BEYAZ PERDEDEN GEÇEN MODA DEVLERİ


''Annie Hall', 'Tiffany'de Kahvaltı', 'Kara Şövalye', 'Sex and the City'...
Modanın dev isimleri sinemanın unutulmaz klasiklerinde tasarımlarıyla yer aldılar.

İşte sinema ve modanın büyük buluşmaları.

*** 'Annie Hall', 'Tiffany'de Kahvaltı', 'Kara Şövalye', 'Sex and the City'...
Modanın dev markaları, Jean-Paul Gaultier, Vivienne Westwood, Hubert de Givency, Ralph Lauren, Louis Vuitton, Giorgio Armani, sinemanın unutulmaz klasiklerinde tasarımlarıyla yer aldılar.

İşte Empire sinema dergisine göre sinema ve modanın en önemli buluşmaları:

* Jean-Paul Gaultier Gaultier, Robert Altman’ın filmi 'Hazır Giyim/ Pret A Porter' başta olmak üzere birçok film için kostüm tasarladı. Özellikle '5. Element'te kulandığı sadece bir kaç bandajdan oluşan atlama giysisi ve tamamı yırtılmış smokin gömlek gibi sıradışı kostümlerle dikkat çekti. Filmdeki kostümcüler Gaultier'ın istediği kostümleri tam olarak elde etmek için metrecelerce kumaş kullanmak zorunda kaldıklarını söylediler hem de sadece birkaç saniye görülecek olmasına rağmen...
Arcueil Val-de-Marne şehrinde doğan Fransız modacı, seksenli yılların başında “modanın korkunç çocuğu” lakabını aldı ve bu yıkıcı imajı korudu. Masum olduğu kadar şaşırtıcı olan stiliyle en sıradışı modacılardan biri sayılıyor. Akımları ve etkileri birleştirerek, klişelere aldırmayarak yeniden yorumladığı erkek ve kadın gardrobuyla beğeni toplayan Gaultier, seksenli yılların ortasından itibaren moda dünyasında egemenlik kurdu, hem kadın hem de erkek koleksiyonları üzerine çalıştı.

*Dame Vivienne Westwood Cheshire şehrinde doğan, yirmi yıl sonra uslanan “punkların anası” Vivienne Westwood, kostümleriyle göz önünde olan televizyon serisi 'Sex and the City'nin sinema versiyonu için iş başı yaptı.
İngiliz modacı bu filmde yaptığı krem rengi gelinlik ile en çok aranan modacılar arasına girdi. Ünlü modacı, seksenlerin punk grubu Sex Pistols'ın menajerliğini yaptı ve grubun üyesi Malcolm Maclaren'le 1984'e kadar evli kaldı. Moda tasarımcılığına yönelen Westwood, klasik ingiliz modasına meydan okuyarak 18. Yüzyıl Fransa'sından esinlendiği koleksiyonlarıyla hazır giyim düzenini altüst etti ve çok büyük popülerite kazandı. 1992’de kraliçe II. Elizabeth, Westwood’a kraliyet madalyası verdi.

*Hubert de Givency 1954 yılında Sabrina çekimlerinde Audrey Hepburn'le tanıştı ve Hepburn'ün ünlü siyah elbiseli pozundaki elbiseyi tasarladı. Hepburn'ün oynadığı 'Breakfast at Tiffany's' filiminde mücevherlerin hepsini kendi tasarladı. Hepburn, yıllar boyunca Givency'nin dizayn ettiği giysileri taşımaya devam etti.
İtalyan aristokrat Taffini ailesinin bir üyesi olan modacı, Beabais Fransa'da doğdu. Babası öldükten sonra kardeşiyle beraber Givency parfümlerinin başına geçti. Givency, tasarımcı olan annesi ve yine tasarımcı olan büyük annesi tarafından yetiştirildi. İlk dizayn evini Paris'te 1953'te açtı.

*Ralph Lauren şaşırtıcı olarak Hollywood'da çok fazla filmde kıyafet tasarlamadı. Fakat klasikler arasına giren Wood Allen'nın 'Annie Hall'ında Diane Keaton için tasarladığı bol paçalı pantalon ve Oxford çantasıyla hem Keaton'ı hem de kendisini unutulmazlar arasına soktu. Brooklyn Newyork'ta doğan Lauren, Beyaz Rusya'dan göçen Yahudi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Küçük yaşta kıyafetlere olan ilgisini, okuldan sonra çalışıp biriktirdiği parayla kıyafetler alarak giderdi. Ayrıca bir diğer ünlü modacı Calvin Clein ile mahalle arkadaşıydı. Modaya olan ilgisinin en ünlü meyvesini ise Polo markasını yaratarak aldı.

*Giorgio Armani Brian De Palma'nın 1930 yeraltı dünyasını anlatan, 'Dokunulmazlar/ The Untouchables'taki başarısında keskin yönetmenliğiyle beraber Armani'nin keskin kostüm tasarımı da etkili oldu. Armani'nin ünlü film tasarımları arasında 'Kara Şövalye' filmindeki Batman kostümü ve 'Ocean’s Thirteen' filminde Brad Pitt ve George Clooney'nin giydiği kıyafetler de yer alıyor. Piacenza'da doğan Giorgio Armani asıl olarak tıp eğitimi aldı, ancak 1957 yılında askere çağrılmadan evvel fotoğrafçılıkla uğraşmak için tıbbı bıraktı. Daha sonra La Rinascented'e, vitrin düzenleyici olarak çalışmaya başladı. 1974'te ortağı Sergio Galeotti ile beraber erkek giyimi üzerine çalışan Armani S.p.A. şirketini kurdu ve 1975 yılında kadın kıyafetleri tasarlamaya başladı. Günümüzde temiz ve kalıplı çizgileri ile tanınıyor.

*Louis Vuitton Wes Anderson'un 'The Darjeeling Limited' filminde izleyici konsantre olmakta zorlanıyor çünkü kardeşlerin bavulları bir hayli dikkat çekiyor. İşte bu bavullar bu film için özel olarak Louis Vuitton bünyesinde çalışan tasarımcı Marc Jacobs tarafından tasarlandı. Filmdeki Whitman ailesi duygusal olarak sorunlular fakat kostümleri ve bavullarıyla oldukça dikkat çekiciler. Fransa'nın çok uluslu moda devi olan Louis Vuitton'un, seyahat çantalarından kıyafetlere saatlerden el çantalarıına ve mücevherlere kadar büyük bir ürün yelpazesi bulunuyor. Merkezi Paris'te bulunan moda şirketi 1984 kuruldu.

Kaynak : ntvmsnbc

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bunları da Paylaşmışız